Főzőkonyha

Főzőkonyhánk 2022. április 20.án egy szépen felújított és modern berendezésekkel

felszerelt konyhába költözött a 2600 Vác, Vám utca 11. szám alatt lévő óvodába.

Engedélyezett adagszámunk az évek alatt a fejlesztéseknek köszönhetően egyre nőtt, mely

az új konyhánkban már 450 adag.

Tálalókonyhákkal rendelkezünk, amelyek a következők:

– Baba utcai tálalókonyha

– Szegfű utcai tálalókonyha

– Kölcsey utcai tálalókonyha

Főzőkonyhánk bölcsődés , óvodás, és különleges ellátást igénylő gyermekek illetve az intézmény alkalmazottainak étkeztetését biztosítja.

A főzőkonyha elérhetősége :

Tóth Zoltánné             élelmezésvezető

telefonszám:               06/30/633-4894

e-mail címe:                konyha@bfi.vac.hu

A csoportunk tagjai :

Vígh Patrícia                                      konyhai kisegítő/ élelmezésvezető helyettes

Feketéné Szép Gyöngyi                     szakácsnő

Fütőné Tóth Márta                             szakácsnő

Dormán Éva                                       konyhai kisegítő

Kiss Jánosné                                      konyhai kisegítő

Szabó Ildikó Nikoletta                       konyhai kisegítő

Kovács Krisztina                               konyhai kisegítő

Kasó Zsolt                                          konyhai kisegítő

Munkánkkal kapcsolatos kérdéseikre a fenti elérhetőségen szívesen állunk rendelkezésükre.

Szegfű utcai Bölcsőde

A Váci Humán Szolgáltató Központ Szegfű utcai Bölcsődéje Deákvár kertvárosi részében, zöldövezetben, csendes, egyirányú utcában található. Mellettünk óvoda és védőnői szolgálat működik. Az épületet bölcsődének tervezték, ennek megfelelően lettek a helyiségek kialakítva, így jelenleg 42 férőhellyel, 3 csoporttal várjuk az egy évnél idősebb gyermekeket.

Bölcsődevezető: Besze Edit

elérhetőség: 30/ 616-2293

email cím: szegfu@bfi.vac.hu

Csoportjaink

Levendula csoport

Kisgyermeknevelők:

Dornai Edit,

Némedi Rebeka

Napsugár csoport

Kisgyermeknevelők:

Garami Bettina,

Sztankó Lívia

Zsebibaba csoport

Kisgyermeknevelők:

Horváth Katalin

Máneszné Schilling Edina

Bölcsődei dajkák:

Galambos Mihályné, Marika néni

Hugyecz Lajosné, Kiskati

Étkezésért felelős munkatárs: Zachár Mónika

Karbantartó: Mikus Gyula

Kölcsey utcai Bölcsőde

„A gyermek a legtökéletesebb teremtmény, mert egyedül ő tudja megalkotni saját egyéniségét. A gyermek lelke lágy viaszhoz vagy fehér papírhoz hasonló, ahová magának a gyermeknek kell belevésni a képzeteket”.

Maria Montessori

Bölcsődénk Vác alsóvárosi részén a Kölcsey utca 4. szám alatt helyezkedik el, két nevelési-gondozási egységből áll, melyek négy csoportszobában 52 fő gyermek ellátását teszik lehetővé.

Az épület lakótelepi övezetben helyezkedik el, kerttel, a teraszon árnyékolóval rendelkezik. Két bejáratán egy -egy bölcsődei egységet lehet megközelíteni. Ezekben két szoba, egy közvetlenül kapcsolódó fürdőszoba, átadó, játéktároló, sószoba található. A négy szoba közvetlenül terasszal kapcsolódik a közös udvarhoz.

Az udvaron homokozók, és „vízpermetezők” segítik a nap, a víz és a levegő edző hatásának kihasználását. Az árnyat adó fák alatt mozgásfejlesztő eszközökkel a nagy melegben is lehetőség van a kötetlen mozgásra. Az autózáshoz, biciklizéshez, labdázáshoz is biztosított a mozgástér. Bölcsődénk udvara ideális a kint tartózkodásra, a játékra. Az óvoda udvarától határkerítéssel védett, tehát zárt, biztonságos terület a gyermekek számára. Tavasztól — őszig kint élnek (az időjárás függvényében) gyermekeink. Az étkezés, a sokszínű játék és mozgáslehetőség feltételei adottak. Ezzel megteremtjük a bölcsődénkbe járó gyermekek részére az egészséges életvitel igényének kialakítását.

Intézményünk négy csoportjában 8 kisgyermeknevelői állás biztosított, tehát szobánként két – két kisgyermeknevelő, és egy bölcsődei dajka végzi a napi nevelési-gondozási feladatokat.

Füles csoport kisgyermeknevelői: Marton Edit, Murár-Gál Hajnalka

Micimackó csoport kisgyermeknevelői: Nyírő Bernadett, Scherrenbergné Bali Mónika

Bölcsődei dajka: Csizek-Hanzelik Beatrix

Delfin csoport: Fekete Renáta, Némedi Rebeka

Katica csoport: Lövei Anna Regina, Virág Alexandra

Bölcsődei dajka: Kiss Orsolya

Konyhai munkatársunk: Marx Tiborné

Karbantartónk: Faragó János

Kisgyermeknevelőink állandó továbbképzésen a legújabb szakmai elvekről tájékozódnak, melyet a gyakorlatban alkalmazni tudnak.

Gyermekközpontú intézményünkben családias, nyugodt légkörben gondozzuk – neveljük a gyermekeket, szem előtt tartva az egyéni szükségleteket és ebből fakadóan az egyéni bánásmódot.

Legfontosabb feladatunk megteremteni a feltételét annak, hogy a gyermekek a bölcsődében, biztonságban és jól érezzék magukat.

A gyermeket, őszinte szeretetteljes légkör veszi körül, ahol minden problémájában megkapja a szükséges segítséget kisgyermeknevelőjétől.

A kisgyermeknevelő kiváró, türelmes, határozott, barátságos, elfogadó, toleráns, pozitív tulajdonságokat erősítő magatartásával segíti a gyermek személyiségének kibontakozását. Az őszinte légkör elengedhetetlen feltétele, hogy a kisgyermeknevelő megnyilvánulásai hitelesek legyenek. A hitelesség azt jelenti, hogy a verbális kommunikáció és a metakommunikáció jelzésrendszere egyértelmű összhangot tükröz és így az interakcióban résztvevő gyermek, szülő ezt érzékeli. Ha ezt elérjük a legtöbbet tettük a bölcsődébe járó gyermekekért: megértő, biztonságot adó, a családhoz közelítő légkörben a kisgyermeknevelők és a szülők együttműködve teremtik meg a kiegyensúlyozott mindennapok feltételeit.

A gyermeket olyannak fogadjuk el amilyen, és az érzelmi biztonság megteremtése mellett a saját ütemében az egyéni szükségleteinek megfelelően biztosítjuk számára személyiségfejlődésének feltételeit.

Bölcsődevezető: Egerszegi Attila Józsefné

06-30-633-1815

kolcsey@bfi.vac.hu

Baba utcai Bölcsőde és Speciális Csoport

„A valódi beilleszkedést az jelenti, ha emberi kapcsolatait

nem sérülése, hanem érdeklődése határozza meg.”

(Schmid-Giovannini)

 

A Bölcsőde és Speciális Csoport a hagyományos bölcsődei ellátás mellett Vác városában és a város vonzáskörzetében élő 6 éves kor alatti értelmi- érzékszervi, vagy mozgássérült, viselkedésproblémás, autizmussal élő, valamint fejlődésmenetében jelentősen akadályozott gyermeket nevelő családok számára nyújt szolgáltatásokat, amíg a gyermek állapota megkívánja.

 

Az 1965-ben épült intézményünk bölcsődei csoportjaiban- Sárga és Piros Csoport- 24 átlagos fejlődésű, a speciális csoportjainkban- Kék és Zöld Csoport- 18 eltérő fejlődésű gyermek ellátását tudjuk biztosítani. 1986 óta fogadunk fogyatékkal élő gyermekeket. Bölcsődénkben 1991-től részleges integráció keretein belül történik a gyermekek fejlesztő gondozása, nevelése. A tipikus és az akadályozott fejlődésmenetű gyermekek együtt töltik a játékidejüket. Ennek előnye, hogy az akadályozott gyermekek fejlődése az ép társak mintáját követve felgyorsul, és lehetőségük nyílik a megfelelő kortárs kapcsolatok kiépítésére is. A szobák közötti ajtó nyitva tartásával, illetve a közös udvar használatával biztosítjuk az együttjátszás lehetőségét. Az együttlét, a közös tevékenységek során a gyermekek megtapasztalják és elfogadják a másságot társaik játékában, mozgásában, kommunikációjában és természetessé válik számukra az együttérzés, segítségnyújtás.

Ellátási területünk elsősorban Vác város közigazgatási területe, de igény, és szabad férőhely kapacitás esetén fogadunk Pest-, és Nógrád vármegye településeiről is eltérő fejlődésű gyermekeket. A bölcsőde a térség ellátórendszerében specialitását tekintve egyedülálló. Megállapodás alapján, személyes gondoskodást nyújtó alapellátás keretében nyújtunk a gyermekeknek napközbeni ellátást heti 5 napon, napi 10 órában. A bölcsőde épületét szépen gondozott kert és egységenként tágas napos-árnyas játszóudvar veszi körül.

Sárga csoport: Vitencz Hajnalka kisgyermeknevelő, Harmos Judit kisgyermeknevelő,

Kék csoport:   Bőgérné Heier Tünde kisgyermeknevelő,

Ternay Tímea kisgyermeknevelő,

Balatonyi-Ambrus Anna kisgyermeknevelő

Reznyik Jánosné Timi bölcsődei dajka

Piros csoport: Fazekasné Nagy Katalin kisgyermeknevelő,

Konrád Elisabeth kisgyermeknevelő

Zöld csoport: Benyóné Varga Mária kisgyermeknevelő,

Neubrandtné Mittli Beatrix kisgyermeknevelő

Király Adrienn kisgyermeknevelő

Dezsőfi Ildikó bölcsődei dajka

 

Konyhalány: Kurucz Zoltánné

Karbantaró: Kovácsi Gábor Miklós

 

Mindkét egységünk két összenyíló szobából áll. Az egyikben 2 kisgyermeknevelő foglalkozik 12 tipikusan fejlődő kisgyermekkel 3 éves korig, a másik szobában 3 kisgyermeknevelő 9 eltérő fejlődésű kisgyermekkel 6 éves korig. Tálalókonyhánk segítségével helyben meg tudjuk oldani a speciális étkeztetést, de szükség esetén külső főzőkonyha biztosítani tudja gyermekeink számára a diétás étkeztetést is. A Pedagógiai Szakszolgálat 3 korai fejlesztő szakembere meghatározott óraszámban biztosítja a Szakértői Bizottság által előírt egyéni fejlesztéseket az érintett gyermekek számára. A konduktor, az erre a célra kialakított tornaszobában tartja a mozgásfejlesztést. Mindkét csoportban külön helyiséget biztosítunk a gyermekek egyéni foglalkoztatására a gyógypedagógusok számára is.

Sószobánkban pályázati forrásból kialakított só-homokozó várja a gyermekeket. A tiszta, parajdi sókristály páráját észrevétlenül, játék közben lélegzik be a gyermekek. A sószobát ősztől tavaszig rendszeresen használják a gyermekek kisgyermeknevelői felügyelet mellett.

Küldetésünk:

 A gyermekek harmonikus fejlődésének elősegítése, fizikai- és érzelmi biztonságuk megteremtése etnikai- és nemzetiségi hovatartozástól függetlenül odafigyeléssel, feltétel nélküli elfogadással és szeretettel. A sajátos nevelési igényű gyermekek korai fejlesztésével, fejlesztő nevelésével, habilitációjával, rehabilitációjával egyengetni a társadalomba való beilleszkedésüket és a lehető leghatékonyabban segíteni őket abban, hogy nagyobb esélyt kaphassanak életük során, megfelelő óvodai- iskolai képzésben részesülhessenek, életminőségük javuljon. Az érintett családok támogatása gyermekük fejlesztésében, problémáik megoldásában, a társadalomba való visszailleszkedésükben, valamint munkavállalásuk elősegítésében. Egy olyan, a másságot elfogadó környezet megteremtése, ahol minden gyermek és szülője egyenrangúnak, fontosnak érezheti magát.

 

Elérhetőségeink:

Bölcsődevezető: Tenczel Ferencné

Telefonon: 06 30 632 3924

E-mailen: baba@bfi.vac.hu